Onze reizen

Auschwitz-Birkenau 2022


Voorbereiding
Van 14 tot en met 17 november kon eindelijk weer een groep van 15 leerlingen van het Connect College de reis naar Auschwitz-Birkenau maken. Ook deze keer was het aantal belangstellenden veel groter dan het beschikbare aantal plekken. Uit het totale aantal aanmeldingen werden bijna 40 leerlingen geselecteerd, met wie elk een gesprek werd gevoerd. Over hun motivatie, over de beoogde tegenprestatie, over de vraag hoe zij zouden omgaan met de eigen emoties en die van andere leerelingen, enzoverder. We spraken alleen maar enthousiaste jonge mensen, die we eigenlijk allemaal deze kans wilden bieden. Dat er alsnog bijna 25 leerlingen moesten afvallen, kostte ons ook deze keer weer de nodige buikpijn. Er werd een uitgebalanceerde groep samengesteld, verdeeld over de verschillende leerrichtngen van school.
Aansluitend kon het papierwerk afgerond worden: vliegtickets op naam zetten, diverse formele formulieren invullen, paspoorten en ID-kaarten kopiëren, entreekaarten voor Auschwitz en Birkenau op naam regelen, reisverzekering vastleggen enzovoorts. Maar ook verder trekken en duwen om extra sponsoren binnen te halen. Ook voor ons geldt, dat de prijzen nogal gestegen zijn ten opzichte van de vorige reizen. Een tegenvaller, uiteraard.

De ouderavond, waarbij we het reisschema toelichtten, organisatorische zaken konden bespreken en vragen beantwoordden werd heel druk bezocht. Een teken dat de geselecteerde leerlingen volop ondersteuning van het thuisfront hadden. Het deed ons als organisatie goed. Per slot van rekening mochten wij, als betrekkelijk vreemde mensen voor hen, zomaar hun kinderen meenemen op zo'n emotionele en intense reis. Voor dat vertrouwen zijn wij de ouders dankbaar!

Begeleidingsgroep
De begeleidingsgroep bestond in 2022 uit Herman en Annelies van Rens (Holocaust-deskundigen), Bastiaan Vergoossen, Nicole Weckmann en Britt Maassen (docenten van het Connect College), pastoor Marcus Vankan en stichtingsbestuurder Frank de Vries. In 2017 behoorde Britt tot de eerste groep jongeren die de reis ondernam. Nu, vijf jaar later, ging zij als geschiedenisdocente vanuit een heel ander perspectief en met ook veel 'leerling-ervaringen' opnieuw met ons mee. We zijn er als stichting trots op dat we deze ontwikkeling zien binnen de groep ambassadeurs (de groep leerlingen die eerder met ons meereisden).

 


Auschwitz-Birkenau 2019


Een groep van 15 leerlingen van het Connect College uit Echt volgde van 28 oktober t/m 1 november 2019 dezelfde weg die Edith Stein in 1942 samen met o.a. haar zusje Rosa moest gaan: van het Klooster in Echt tot aan Auschwitz. De groep werd begeleid door o.a. Holocaust-deskundigen Herman en Annelies van Rens en enkele priesters uit het Bisdom Roermond. Het is, na de reis in 2017, de tweede groep leerlingen die deze gelegenheid kreeg.


Selectie en tegenprestatie
De leerlingen die deze studiereis maakten, werden geselecteerd uit een grote groep belangstellende leerlingen van het Connect College. Het thema 'Tweede Wereldoorlog' is een belangrijk onderdeel in het geschiedenisonderwijs. Daarbinnen is veel aandacht voor de holocaust en de verschrikkingen die velen moesten ondergaan.
In de twee hoogste leerjaren van de drie afdelingen van het Connect College (vmbo, havo, vwo) is door de betrokken geschiedenisdocenten Bastiaan Vergoossen en Nicole Weckman toegelicht hoe het programma van deze studiereis uitziet, wat je ervan moet verwachten, maar vooral ook dat er voor deelname wel een tegenprestatie wordt verwacht. De leerlingen zijn uitgenodigd aan te geven hoe zij persoonlijk die tegenprestatie gaan invullen. Alles mag, als je maar uiting geeft aan je ervaringen. Een artikel voor de schoolkrant of het lokale weekblad, een gedicht, foto's, een lied, een presentatie op een andere school, alles is mogelijk. Als het verhaal maar wordt doorverteld.

Voor deze studiereis solliciteerden bijna 70 leerlingen naar een plek binnen de deelnemersgroep. Na een eerste selectie uit de ingesturude brieven, is met 39 leerlingen een persoonelijk gesprek gehouden. Daarbij waren behalve de betrokken docenten ook voorzitter en secretaris/penningmeester van de Stichting aanwezig. Het liefste zou de Stichting iedereen die door de eerste selectie komt deze kans willen bieden. Maar de financiering van een groep van 15 leerlingen is al moeilijk zat. Er moest dus toch een aantal leerlingen teleurgesrteld worden. Bij de samenstelling van de groep is geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met een goede verdeling tussen de verschillende afdelingen, de te verwachten groepdynamiek, meisjes/jongens, maar ook met wat de leerling met het verhaal en de ervaringen wil gaan doen.


75 jaar bevrijding
De Auschwitz-reis stond deze keer mede in het teken van 75 jaar bevrijding. "Wat betekent bevrijding voor jou, nu je in Auschwitz hebt gezien wat een oorlog allemaal veroorzaakt?" Om de ervaringen te delen heeft inmiddels een speciale bijeenkomst plaatsgevonden, waarvoor ouders, vrienden, medeleerlingen en sponsoren uitgenodigd werden.

 

 


Auschwitz-Birkenau 2017


De Auschwitz-reis 2017 vond plaats van 23 t/m 27 oktober. Van de reis werd een avondvullende presentatie gemaakt met voordrachten, muziek en film. De deelnemende leerlingen hebben op die manier uiting gegeven aan hun gevoelens. Het werd een indrukwekkende avond, waarbij ouders, vrienden, docenten en sponsoren duidelijk werd dat zo'n studiereis een belangrijke aanvulling is op de theoretische kennis die je uit het onderwijs over dit thema opdoet.

Voor de film over deze reis klik je op deze link: https://www.connectcollege.nl/nieuws/verslag-auschwitzreis/